Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zavírání letiště v Odrách

1. 10. 2006
Na předposlední zářijový víkend 23.9. 2006 nás ing. Milan Libiš jménem LMK Odry pozval na zavírání letiště.Tohoto zavírání jsme se zúčastnili již loni, bylo tzv. Nulté, v poněkud komornější sestavě.Letos se sem sjelo více než dvacet pilotů akolem třiceti osob doprovodu, což toto malé letiště zcela zaplnilo.

  Piloti se sjížděli ze všech stran kolem deváté hodiny ranní, pravda, někteří i později, zvláště ti, kteří přijížděli ze strany od Hranic, protože si museli vystát hodinovou zácpu na Hranickém rondlu.To takový Péťa Goiš ze Zlína se rozhodl tuto kolonu objet, přijel z úplně jiné strany, než by se očekávalo. Přitom obdivoval krásu Oderských lesů, kterými to vzal zkratkou.

  Od nás, z Havířova, jsme přijeli my, Špáťové a Lojza Nedojedlý s Martinem, z Ostravy Dušan Bařina a Radim Pyš i  Pavel Vít z SCZ, jako vždy Ľubo Habdák z Trenčína, již jmenovaný Péťa Goiš a Standa Vráblík ze Zlína s rodinou a svým bydlibusem zn. Barkas, Radek Lasota z Třince, Vláďa Zicháček z Holešova a další piloti místní i z blízkého okolí. Nepřijel jen Míra Polášek z Holešova, který tou dobou vyjednával další ročník Holešovského Čmeláka (doufáme, že jednání dopadlo dobře).

  Milan měl již tradičně vše perfektně zorganizováno, ihned po příjezdu a registraci jsme dostali gáblkarty do letištního bufetu, který zajišťovali místní místní hasiči.           

  V deset hodin zahájení, a  už se létalo o duši až do večerních hodin.Zahajoval jako vždy Standa Vráblík, a pak s menšími občertsvovacími pauzami jedno éro za druhým.

  Navečer jsme se přesunuli v koloně do Oder, kde jsme měli zajištěno ubytování v místním hotýlku za ceny vpravdě lidové.A pak již přesun do hospůdky Pivovarský šenk, kde měl Milan pro nás zajištěnou extrovku. Zde vypuklo modelářské veselí, za vyprávění modelařských i nemodelářských historek se večer přehoupl k ránu a slabší jedinci postupně upadali do spánku ( Dušan promine). Duší zábavy byl jako vždy místní modelář Hynek, příznačně zvaný Hihňa, a Jarda Zytka z Valmezu. Mimochdem právě jmenovaný Hihňa nás už na letišti velmi "pobavil" svým efektním startem s následným nožovým průletem mezi zaperkovanými letedly a nésledným neméně efektním zápichem svého éra do místního greenu.

  Ráno jsme se ještě sešli na malý pokec na letišti, a kolem poledne se vadali na cestu domů. My s Lojzou a Martinem jsme se rozhodli, že prozkoumáme místní bobovou dráhu. Ze začátku jsme měli trochu obavy z této klopené a klikaté dráhy, ale nakonec jsme získali tolik umu a odvahy, že jsme zde utratili více peněz, než předešlý večer v Šenku.

Zkrátka, zase jedna super akce ve výborném prostředí, počasí perfektní, ceny lidové. A to Milan chystá na příští rok i otvírání letiště na jaře, takže už se těšíme.